Verzorging

Voor informatie over de vacht verzorging mag u altijd contact met mij opnemen.

Hieronder informatie over de vacht en verzorging van Wheatens:

Als een Wheatenpup wordt geboren heeft hij/zij meestal een bruine vacht. Als ze ouder worden wordt deze vacht blond [wheaten betekent tarwekleurig] het zijn net toverballen! Ze hebben eerst donkere punten en lichte onderharen, dat verkleurd naar volledig blond soms met een rode gloed.

Van jongs af aan is het belangrijk om de pup te borstelen en te kammen. Eerst met een zachte babyborstel zodat de pup eraan went, later met een goede kam om de klitten eruit te kammen. Er zijn kammen met roterende pennetjes die rollen zogezegd de klitten uit het haar, ik vind deze zelf het fijnst. 

Een Wheaten heeft een zogenaamde zelfreinigende vacht. Ik heb zelf de ervaring met mijn wheatens dat, als we naar het park gaan en ze zien er niet uit omdat ze in het water en de blubber springen, dit als het droog is er heel makkelijk uit te borstelen/kammen is. Vaak als we terug lopen van het park zijn ze al droog, afhankelijk van het weer natuurlijk!

Een Wheaten die met regelmaat gekamd wordt daar vindt je weinig tot geen haar van in huis. We zeggen wel eens een Wheaten verhaart niet, maar eigenlijk kammen en borstelen we de oude haren er uit.
Ze hebben een vacht dat 4 keer per jaar geknipt moet worden. Dat kan je zelf leren door een knipschema te volgen, als je het wilt leren kan je eerst naar een trimster met ervaring met Wheatens gaan zodat je kan zien hoe jouw hond geknipt wordt. Een goede trimster kijkt naar de bouw en vorm van jouw Wheaten en geeft daar aanwijzingen bij, zodat een hond met bv. een lange rug optisch korter lijkt. Zorg wel dat je een trimsalon hebt die ervaring met Wheatens heeft, anders kan je hond bv. als een poedel geknipt worden. Ook kunnen ze je voor doen hoe je je Wheaten het beste kan kammen. Ik begin meestal achter op de rug net boven de staart en kam dan plukje voor plukje zo de gehele rug tot achter haar kop. Daarna doe ik de achterbenen van onder naar boven tot de rug en ook gelijk de staart, daarna de voorpoten op dezelfde manier. Vervolgens de buik en borst van onder naar boven kammen. Tot slot de kop, eerst kam ik de baard en daarna kam ik de rest goed uit. Na het kammen kan je je hond nog met een harige borstel naborstelen, zodat hij of zij extra gaan glimmen. Het best kam je Wheatens 1x per week en doe je ze 3x per jaar in bad. Alleen als je naar shows gaat of ze hebben zich extreem vies gemaakt, gaan ze extra in bad.

Een Wheaten, heeft hij ook weinig tot geen last van verharen/geurtjes en huidschilfers. Dit zorgt ervoor dat de Wheaten ook door mensen met een hondenallergie vaak goed wordt verdragen. Maar je moet dit altijd eerst zelf proberen.

Cheyenne  heeft de zogenaamde volle vacht. Door deze vacht op verschillende manieren te knippen en te verzorgen kan ze er iedere keer heel anders uit zien. Door middel van föhnen worden ze helemaal fluizig, dit heeft niet mijn voorkeur vandaar dat ik ze liever gewoon laat drogen.

Abbygail is de dochter van Cheyenne en heeft een dunnere (tussen)vacht. Deze vacht wordt al dikker maar is dus in het begin niet zo knipbaar als een volle vacht.

De volle vacht begint dik en wordt na verloop van tijd dunner en de dunne vacht begint dun en wordt na verloop van tijd dikker. Ze groeien zogezegd naar elkaar toe! Iedere Wheaten is weer anders je hebt dunne volle vachten en dikke dunne vachten waardoor je het verschil niet meer ziet. Je hebt vachten met heel veel krul en met stijl haar. Het enige dat constant hetzelfde blijft is hun binnenkant, al is er geen één gelijk. Toch hebben alle Wheatens die ik ken een speels en lief karakter, wat de hoofdreden voor een Wheaten moet zijn ongeacht hun vacht.

Top